Tervetuloa tustumaan kaikkiin erilaisiin rakennuksiin jotka voit rakentaa vaikka itse käyttämällä hirsiä!

Omakotitalot, perinteinen omakotitalo

Hirrestä rakennetut omakotitalot ovat osa suomalaista maisemaa niin maalla kuin kaupungissa. Hirsitalot voivat olla perineteisempiä tai huippumoderneja älylaitteilla ja älykotiteknologialla varustettuja hirsitaloja. Omakotitalojen materiaalina hirsi on yleistynyt valtavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Hirsitalo sopii monenlaiseen ympäristöön. Siinä yhdistyy perinteisen tyylin ulkonäkö ehkä moderneihin väreihin, suuriin ikkunoihin ja pohjoismaiseen arkkitehtuuriin. Harmoninen rakennus sopii suomalaiseen naapurustoon kuin nakutettu, ja sisätilat huokuvat tunnelmallisuutta ja oman kodin rauhaa.

Perinteiseen hirsitalon designiin on kuulunut puutalorakentamista kunnioittavat ja perinteisen näköiset ruudukkoikkunat, yleensä valkoisella kontrastivärillä höystettynä. Myös katot saattavat polveilla eri tasoissa, ja kuistit, porstuat sekä erkkerit ovt koristeellisia ja tuovat taloon arvokasta ilmekkyyttä.

Katonharjassa saattaa olla myös kaarevia ikkunoita tai muita yksityiskohtia. Perinteiseen hiristaloon sisältyy myös monesti varastona toimiva vintti tai ullakko.

Perinteinen hirsitalo rakennetaan usein lamellihirrestä ja talon vuorilaudat ovat monesti ilmeikkäät ja leveät. Perinteiseen hirsitaloon kuuluu myös koristeellisuutta tuovat pylväät, kaiteet ja lyhytnurkat. Pirttimäinen keittiö- ja olohuone sopii hyvin perinteistä kotia kaipaavalle. Koti saa aidosti tuntua kodikkaalta.

Tyylikkään moderni omakotitalo hirrestä on trendikäs ratkaisu

Modernit hirsitalot kunnioittavat pohjoismaista arkkitehtuuria minimalistisilla ja selkeillä linjoillaan. Yksinkertaiset muodot, pelkistetyt värimaailmat ja kantikkaat rakenteet sopivat erittäin kauniisti myös kaupunkiympäristöön.

Modernissa hirsitalorakentamisessa suositaan useimmiten korkeita ja leveitä ikkunoita, avaria kuisteja sekä moderneja yksityiskohtia. Ikkunat saattavat ulottua lattiasta kattoon luonnonvalon päästämiseksi tilaan, ja rakennuksessa yhdistellään kauniisti puun luonnollista väriä mustavalkoisiin ja pelkistettyihin sävyihin.

Puu tuo omakotitaloon samaa lämminhenkistä kodin tunnetta kuin perinteisessäkin hirsiomakotitalossa. Peittävät tai läpikuultavat maalit antavat kuitenkin mahdollisuudet käsitellä hirsiä modernimpaan ulkomuotoon, ja lopputulos on monesti erittäin kaunis.

Tiesitkö, että hirsitalon ei tarvitse edes näyttää hirsitalolta? Julkisivuissa ja sisäverhoiluissa voidaan käyttää muitakin materiaaleja kuin hirsipuuta. Hirsitalo voidaan paneloida hyvinkin modernin ja minimalistisen näköiseksi rakentajan niin halutessaan.

Moderneissa kaupunkiympäristöissä tonttikoot ovat monesti pieniä, ja talojen julkisivut avautuvat vain yhteen suuntaan. Siksi modernia hirsitaloa suunnittelevan kannattaa valita tarkkaan julkisivu- ja ikkunoiden materiaalit.

Loma-asunnossa hirsi on loistava valinta

Hirsi on tullut luonnosta. Siksi se sopii mökkien ja loma-asuntojen materiaaleiksi kuin valettu. Suomi on loma-asuntojen ja mökkien maa – täällä on arviolta yli 500 000 vapaa-ajan asuntoa. Merkittävä osa niistä on hirrestä valmistettuja. Hirsimökki saattaa olla vanhan ja perinteisen näköinen, tai moderniin tyyliin rakennettu huvila kaikilla mukavuuksilla. Hirsi on siitä hyvä, että rakennusmateriaalina se sopii kaikenlaiseen rakentamiseen. 

Loma-asuntojen käyttö jakautuu kesämökeiksi ja ympärivuotisiksi vapaa-ajan asunnoiksi. Oikeilla lämmitysratkaisulla ja laadukkailla hirsillä saat loma-asunnostasi paikan, jossa voit nauttia elämästä vaikka keskellä kylmintä talvea. 

Myös saunoissa hirsi on erittäin suosittu ratkaisu. Vanhimmat saunamme ovat luonnollisesti savusaunoja, joiden hirret voivat olla jopa yli sata vuotta vanhoja. Tällaisia saunoja on meillä Suomessa vielä muutamia jäljellä.

Rakentamalla laadukkaan ja toimivan saunan hyvin kuumuutta kestävistä hirsistä varmistat, että myös lapsenlapsesi ja heidän lapsensa voivat nauttia vapaa-ajan asuntosi saunasta sitä polttamatta ja hyvin vähäisellä huollolla. Kiuas tietenkin kannattaa uusia muutaman kerran vuosisadassa. Hirsisaunassa saat myös parhaat löylyt.