Tässä artikkelissa esittelemme top 5 hirsitaloja valmistavat rakennusyritykset Suomessa. Hirsitalojen rakennuttaminen talopaketti ostamalla on nykyään suositumpaa kuin koskaan. Vaikka hirsitalot on perinteiseen tapaan rakennettu täysin itse, rakennusfirmalta tilaamalla saa yleensä sen parhaan lopputuloksen.

Hirsitalon voi toki myös suunnitella itse tai hankkia arkkitehdin piirtämään talon, mutta näissä tilanteissa kustannuksetkin yleensä nousevat huomattavasti. Ammattilaisten rakentamana saat tasalaatuisen ja kestävän hirsitalon, joka säilyy sukupolvelta toiselle.

Useimmat hirsitalovalmistajat antavat asiakkaalle paljon vaikutusvaltaa ja liikkumavaraa talopakettia valittaessa. Neuvottelut kannattaa siis käydä tarkkaan läpi, ja tuoda omat mieltymykset heti alkuvaiheessa esille. Näin saat parhaan mahdollisen hirsitalon juuri sinulle, ja molemmat osapuolet ovat oikein tyytyväisiä.

Myös Hirsitalo ry:n toimitusjohtaja Seppo Romppainen toteaa Ylen haastattelussa seuraavasti: – Tutkimuksissa on todennettu, että keskikokoinen hirsitalo sitoo hiilidioksidia yli 30 tonnia. Sillä määrällä voidaan käyttää polttomoottoriautoa 15 vuotta, eli kyse on hyvin merkittävästä määrästä.

Edelläoleva lista on kasattu täysin ilman ulkopuolista vaikutusta.

1. Kontio

Kontio on suomalainen talonrakentaja, joka on tunnettu erityisesti kesämökeistään ja hirsitaloistaan. Kontio on sivujensa mukaan toimittanut yli 50 000 hirsirakennusta, eli kokemusta on. Kontion valikoimassa on monipuolisesti erityylisiä hirsitaloja perinteisemmästä arkkitehtuurista aina moderniin 2020-luvun älyhirsitaloon saakka.

Hirsitalojen lisäksi kontio rakentaa myös huviloita, vapaa-ajan asuntoja, kesämökkejä ja saunoja. Onpa kontio rakentanut myös hoiva- ja päiväkotejakin, sekä hotelleja, kouluja ja muita julkisia rakennuksia.

Kontio antaa asiakkailleen mahdollisuuden valita haluamansa asennuskokonaisuuden. Talon voi halutessaan rakentaa täysin itse. Kontio rakentaa hirsitaloja myös talvella – mikä on sangen harvinaista.

2. Honka eli Honkarakenne

Honkarakenne toimittaa hirrestä valmistettuja omakotitaloja, hirsimökkejä, vapaa-ajan asuntoja ja saunoja. Honka-brändillä toimiva Honkarakenne on tunnettu laadustaan ja innovaatioistaan. Talot valmistetaan pääosin Karstulassa, yli 60 vuoden ja 85 000 toimitetun talon tuomalla kokemuksella. Mistään pikkurakennuttajasta ei ole kyse, sillä Honkarakenne on myös Helsingin pörssiin listattu yhtiö.

Honkarakenne painottaa taloissaan yksilöllisyyttä. Asiakkaan toiveet otetaan vahvasti huomioon, ja erilaisia talopaketteja on tarjolla paljon. Honkarakenteen portfolioon kuuluu niin perinteiset, kuin modernimmatkin hirsitalot. Jos kaipaat hirren massiivisuutta yhdistettynä moderniin arkkitehtuuriin suurine ikkunoineen, on Honka sinun valintasi. Arkkitehtonisesti toteutetut kokonaisuudet joisa uonnollisuus, luonnonvalo ja hirren rauhallisuus yhdistyvät harmonisesti ovat Honkarakenteen bravuureja.

3. Kuusamo-hirsitalot

Pohjois-Suomesta vahvalla ammattitaidollaan esiin nousee Kuusamo-hirsitalot, joiden kestävyys ja laatu on testattu Lapin ankarissa talvissa. Järeät hirsitalot modernilla ilmeellä ovat olleet suosittuja talovalintoja Pohjois-Suomessa.

Kuusamo-hirsitalojen talomallisto sisältää kaikkiaan yli 50 hirsitalopaketteja, joista jokaisesta löytyy valmiita muunnoksia. Valinnanvaraa on siis paljon, ja asiakaskin pääsee vaikuttamaan vahvasti talopakettinsa lopputulokseen.

Kuusamo Hirsitalot on perheyritys, joka on ollut toiminnassa jo 23 vuotta.  Se työllistää yli 50 henkilöä, jotka suomalaisen sisun voimilla pistävät joka vuosi satoja hirsirakennuksia koko maan laajuisesti.

Kuusamo Hirsitalot tarjoaa monenlaista hirsilamellia eri paksuisena. Hirsitalot ovat myös ekologisia, sillä paksuista hirsistä valmistetut talot ovat energiatehokkaita.

4. Finnlamelli

Finnlamelli on suomalaisen hirsirakentamisen pioneerejä. Se on toiminnassa myös maailmalla, ja tunnettu suurista innovaatioistaan ja pitkästä historiastaan. Finnlamelli on yhdistynyt kotimaisen Designtalon kanssa. 

Finnlamelli on mallistossaan erikoistunut kaupunkiasujille sopiviin hirsitaloihin, moderneilla ilmeillä ja korkeilla katoilla. Valmiita hirsitaloja on sivuilla myynnissä kymmeniä. Yritys rakentaa asiakkaan toiveiden mukaisesti huomattavan paljon erilaisia taloja, ja saunat sekä muut rakennuksetkin onnistuvat.

Finnlamellilta löytyy ratkaisuja niin valmiita paketteja kaipaaville kuin tee-se-itse-ihmisillekin. Muuttovalmiina rakennetut kodit hoituvat helposti vain yhdellä sopimuksella.